Hoe je camper verkopen?

Wanneer je stopt met kamperen of de overstap maakt naar een nieuwere, grotere of luxere camper is het uiteraard logisch dat je je camper wilt verkopen tegen de beste prijs. Hoe je dit doet? Er komt heel wat bij de verkoop van een camper kijken, vooral als je deze niet inruilt bij de aankoop van een nieuwe camper. Wat dacht je van de taxatie, online promotie, onderhandeling en betaling? Wij geven je graag meer informatie over alle mogelijkheden vanuit onze groeiende community van eigenaren en specialisten uit de campermarkt.

Ben je er al over uit dat verkopen via een erkende campermakelaar voor jou de beste keuze is? In dat geval is het ook mogelijk om gemakkelijk via ons platform de best beoordeelde makelaars om meer informatie te vragen.

Verkopen via een camper-makelaar

Alle makelaars zijn beoordeeld met een 8,5 of hoger
Camper verkopen

Wat is nu de beste manier om een camper te verkopen?

Wat kan je verwachten en waar moet je op letten?

Misschien heb je het zelf ook meegemaakt. Het kopen van een camper doe je niet zomaar bij een willekeurige particulier. Dit speelt natuurlijk ook een rol bij het verkopen van jouw eigen camper. Er zijn een aanzienlijk aantal aspecten om rekening mee te houden wanneer je een camper zelf wilt verkopen, zoals de RDW-overschrijving, financiële afhandeling, maar zeker ook het onderhandelen over de waarde en het bepalen van de definitieve verkoopprijs. Een ander punt waar veel tijd in (kan) gaan zitten zijn de bezichtigingen.

Naast jouw camper zelf te verkopen zijn er ook veel andere manieren, waarbij elke manier zijn eigen voordelen, verwachtingen en te verwachten opbrengsten heeft. Hieronder beschrijven wij de meest gekozen opties. Middels een overzicht van voorgaande ervaringen vanuit onze community proberen wij jou te helpen met aan een realistisch beeld van de verschillende opties om jouw camper te verkopen.

Camper Online verkopen

Camper online verkopen

Makkelijk, Snel & Gratis

Jouw camper kan naar alle waarschijnlijkheid het snelst verkocht worden via een (online) inkoper of handelaar. Het grootste voordeel is dat je direct weet welke bedrag je kan krijgen voor jouw camper en het geld ook snel en zelfs vaak direct ontvangt. Hou er wel rekening mee dat het bedrag dat geboden wordt voor jouw camper door een handelaar of inkoper niet de beste prijs voor jouw camper kan zijn. De tussenpartij moet namelijk ook een marge kunnen verdienen op het doorverkopen. De bekendste (online) inkopers op de huidige markt zijn OSW en Ikwilvanmijnautoaf.nl .

Verkoop via een campermakelaar

Professioneel, Transparant & De beste prijs

De juiste campermakelaar neemt het gehele verkoopproces uit handen, voert de onderhandelingen met potentiële klanten en gaat altijd voor de beste verkoopprijs in ruil voor een percentage van de opbrengst. Het is in dit geval dus voor beide partijen belangrijk om jouw camper tegen de beste prijs te verkopen. Een campermakelaar is een expert in de markt die jouw camper op de juiste manier aanbiedt en alle randzaken met zijn ervaring goed kan regelen. Een campermakelaar is over het algemeen zeer geschikt wanneer jij een duurdere camper in bezit hebt en/of niet goed kunt onderhandelen.

Camper Verkopen Makelaar Beste Prijs Nederland
Camper Verkopen Gratis Lokaal

Verkopen via lokale specialist

Vertrouwd, Veilig & Eenvoudig

Een andere mogelijkheid is om jouw camper (terug) te verkopen aan de lokale camperspecialist. Vaak is dit een vertrouwd adres waar je bijvoorbeeld ook jouw onderhoud hebt laten uitvoeren. Hierdoor weten zij vaak goed wat jouw camper waard is.

Zonder tussenpartij is het voor deze lokale specialist ook mogelijk om een betere prijs te bieden dan de handelaar en kun je vaak ook extra service verwachten, zo wordt de camper bijvoorbeeld opgehaald en gevrijwaard, terwijl jij meestal direct het geld kan ontvangen.

Tip! Onderzoek naar de ervaringen bij het verkopen van een camper

Wij hebben onze groeiende community van campereigenaren gevraagd naar ervaringen en tips. De grote hoeveelheid berichten, waar je soms niets van hoort, maar ook het ontvangen van onbekenden in combinatie met de betaling worden soms als teleurstellingen en risico's omschreven. Door het voorkomen hiervan wordt verkopen via een makelaar vaak aangeraden als voorkeur, ook de eindscores bevestigen dit.

Punt 1 (50% van totaalcijfer): Gemiddelde opbrengst & kosten van de verkoop
Punt 2 (30% van totaalcijfer): Veiligheid van de betaling & overdracht camper
Punt 3 (20% van totaalcijfer): Gemak & snelheid van de camperverkoop


In ons onderzoek (60 eigenaren en meerdere specialisten) naar de ervaringen met het verkopen van een camper kamen enkele makelaars vaker naar voren. We hebben ons best gedaan om het voor ons gebruikers makkelijker te maken om hier informatie bij op te vragen.

Verkopen via een camper-makelaar

Voordelen van verkopen via een campermakelaar

Met de professionele aanpak van de juiste makelaar is het goed mogelijk dat je, ondanks de courtage bij een eventuele verkoop Het gemiddelde percentage van de verkoopprijs is 5-8%, de beste prijs voor je camper ontvangt. De makelaars zijn immers experts in de markt met een groot netwerk aan mogelijke klanten. Daarbij is een hoge(re) verkoopprijs hierbij goed voor beide partijen, in tegenstelling tot een inkoper of handelaar, welke baat heeft bij het bieden van een lagere prijs voor je camper om deze met winst te kunnen verkopen.

🤝 Ben je van plan jouw camper te verkopen?

Je aanvraag via 1Stalling aan de beste makelaars
Wij brengen je graag in contact met een professionele makelaar. Na je aanvraag zal de lokale makelaar (alleen de best beoordeelde!) contact opnemen en kan hij/zij ook vrijblijvend langskomen voor een nauwkeurige waardebepaling van de camper. Deze waardebepaling is de perfecte manier om te weten wat jouw camper waard is. Verder kan de makelaar je meer vertellen over het gehele verkooptraject en eventuele vragen beantwoorden.

Jouw camper liever zelf verkopen?

Vrijheid, Gratis & Flexibel

Natuurlijk is het zelf verkopen van de camper ook altijd een mogelijkheid. Je zal dan moeten beginnen met het bepalen van de gewenste verkooprijs van jouw camper op basis van onder andere het merk, bouwjaar, de algehele staat, eventuele opties en natuurlijk de kilometerstand. Maak je camper schoon, verzamel alle (onderhoud)facturen en zorg ervoor dat je goede foto’s maakt van de gehele buiten- en binnenkant. Vergeet de details zoals de KM-stand, keuken en het toilet niet. Scheelt je vragen over de advertentie!

Vervolgens is het tijd om met de juiste advertenties, verkoopsites of in je eigen kenniskring potentiële kopers te bereiken. Wij raden je aan om jouw camper in ieder geval op marktplaats te zetten, waar campers in de top 10 staan van meest populaire zoekopdrachten. Het is wel van belang om van tevoren na te denken welke informatie je bij de advertentie neerzet. Wil je gebeld worden door potentiële kopers of heeft het jouw voorkeur om per mail te communiceren? Wil je een vaste prijs ontvangen of sta je biedingen toe?

Zelf verkopen geeft je veel vrijheid en de mogelijkheid om het meeste te verdienen, echter is het wel van belang om hiervoor genoeg tijd vrij te maken, bezichtigen kunnen bijvoorbeeld al een aantal uur in beslag nemen. Daarnaast is het altijd van belang om rekening te houden met een aantal belangrijke zaken zoals de vrijwaring, manier van betalen en eventuele afspraken met betrekking tot garantie.

Tweedehands campers worden in de meeste gevallen contant betaald of via een overschrijving, andere betaalmethodes zijn niet heel gebruikelijk en dienen niet gebruikt te worden zonder goede en/of begrijpelijke reden. Accepteer alleen overschrijvingen van te volgen transfers met bijbehorende de documentatie. Twijfel je over de betaling? Een campermakelaar voert de betalingen altijd uit onder notarieel toezicht om oplichting te voorkomen (hier zijn diverse partijen voor). Verder kan het bij de overdracht verstandig zijn om de nieuwe eigenaar een verkoopovereenkomst te laten ondertekenen om achteraf niet met vervelende of onverwachte zaken geconfronteerd te worden, vooral bij de duurdere campers.

Veelgestelde vragen bij de camperverkoop

Wat is mijn camper waard?

De vraag “Wat is mijn Camper waard?” is een veelgestelde vraag onder de camperbezitters. Een taxatie helpt om de juiste verkoopprijs van jouw camper te kunnen bepalen, en kan ook helpen bij het overtuigen van de koper. De juiste waardebepaling van jouw camper kijkt naar de aanschafprijs, waarde van vergelijke campers, de kilometerstand, maar ook naar variabelen als kleur en uitvoering. Doordat deze informatie tegenwoordig volledig online beschikbaar is komen de huidige online waardebepalingen ook steeds dichterbij de werkelijke waarde. Wil je echter dat het taxatierapport geldig is voor de verzekering? Of dat het een sterke(re) onderbouwing vormt bij de verkoop van jouw camper? Dan is het aan te raden om een taxatie uit te laten voeren door een ervaren campertaxateur, welke ook rekening houdt met overige zaken zoals het uitgevoerde onderhoud en eventuele accessoires.

Op welke websites/manieren kan ik mijn camper zelf verkopen?

Er zijn enorm veel manieren om jouw camper aan te bieden aan potentiële kopers, hieronder de bekendste.


 • (Foto/Video)presentatie op Youtube
 • (Foto/Video)presentatie op Facebook
 • (Foto/Video)presentatie op Twitter
 • Eigen relaties
 • Kampeerzaken.nl
 • Marktplaats.nl
 • ASCfreelife.nl
 • Marktnet.nl
 • Mobiel500
 • 2ehands.nl
 • Speurders.nl
 • Caravans.nl

Hoe kan ik de waarde van mijn camper verhogen?

Natuurlijk zijn merk, model en de aanwezige accessoires van belang, maar voor de rest is de waardebepaling van jouw camper voornamelijk afhankelijk van de algehele staat van het voertuig. Periodiek onderhoud zorgt ervoor dat jouw camper zijn goede staat en waarde behoudt. Door het kampeervoertuig (jaarlijks) te laten keuren voorkom je kostbare reparaties. Verder is het van belang om terugkerende schoonmaakwerkzaamheden zoals de buitenkant van jouw camper, maar ook de watertank elk seizoen op te pakken. Bewaar altijd de facturen! Zodat de koper kan zien dat jij zuinig bent geweest op het voertuig.

Met welke campermakelaars werken jullie samen?

Dat wisselt, we houden de beoordelingen van diverse makelaars zo goed mogelijk in de gaten, zodat we het groeiende aantal bezoekers van 1Stalling het beste voorstel kunnen doen.

Denk je eraan om je camper te verkopen?

Verkopen via een makelaar zonder zorgen

Verkopen via de juiste makelaar is veilig, professioneel en zonder zorgen. Zeker wanneer de makelaar een expert met veel kennis en de juiste connecties in de markt is. Via ons platform helpen we je graag om direct in contact te komen met een professionele makelaar uit jouw regio. Zij kunnen de verkoop volledig uit handen nemen, van het onder de aandacht brengen tot de bezichtigingen en de financiële transactie onder notarieel toezicht. Meer weten? Hier kan je meer lezen.

1. Jouw aanvraag

Ontdek waarom camperbezitters kiezen om te verkopen via een makelaar. Doe gemakkelijk een aanvraag om meer informatie te ontvangen en een bespreek een waardebepaling (op locatie) met de beste makelaars.

2. Vrijblijvende waardebepaling

Een van de best beoordeelde makelaars uit de regio neemt contact op om een afspraak te maken. De campermakelaar bespreekt het hele verkooptraject en beantwoordt al jouw vragen. Ook kan de makelaar je camper taxeren.

3. Bespreken mogelijkheden

Op basis van alle specificaties en kenmerken adviseert de makelaar voor welke prijs je camper het beste kan worden aangeboden. Hierna is het aan jou om te bepalen of je het ziet zitten om de volgende stappen te maken.