Hoe je caravan verkopen?

Wanneer je stopt met kamperen of de overstap maakt naar een nieuwere, grotere of luxere caravan is het uiteraard logisch dat je je caravan graag wilt verkopen tegen de beste prijs. Hoe je dit doet? Er komt heel wat bij de verkoop van de caravan kijken, zeker als je deze niet inruilt tijdens de aankoop van een nieuwe caravan. Wat dacht je van de taxatie, online promotie, onderhandeling en betaling? Wij geven je graag meer informatie over alle mogelijkheden vanuit onze groeiende community van eigenaren en specialisten uit de caravanmarkt.

Ben je er al over uit dat verkopen via een erkende caravanmakelaar voor jou de beste keuze is? In dat geval is het ook mogelijk om gemakkelijk via ons platform de best beoordeelde makelaars om meer informatie te vragen.

Verkopen via een caravan-makelaar

Alle makelaars zijn beoordeeld met een 8,5 of hoger
Caravan verkopen

Wat is nu de beste manier om je caravan te verkopen?

Wat kan je verwachten en waar moet je op letten?

Misschien heb je het zelf ook meegemaakt. Het kopen van een caravan doe je niet zomaar bij elke willekeurige particulier. Dit speelt natuurlijk ook een rol bij het verkopen van jouw eigen caravan. Er zijn een aanzienlijk aantal aspecten om rekening mee te houden wanneer je zelf wilt verkopen, zoals de overschrijving, financiële afhandeling, maar zeker ook het onderhandelen over de waarde en het bepalen van de definitieve verkoopprijs. Een ander punt waar veel tijd in (kan) gaan zitten zijn de bezichtigingen.

Naast jouw caravan zelf te verkopen zijn er ook veel andere manieren, waarbij elke manier zijn eigen voordelen, verwachtingen en te verwachten opbrengsten heeft. Hieronder beschrijven wij de meest gekozen opties. Middels een overzicht van voorgaande ervaringen vanuit onze community proberen wij jou te helpen met aan een realistisch beeld van de verschillende opties om te verkopen.

Caravan Online Verkopen Gratis

Caravan online verkopen

Makkelijk, Snel & Gratis

De kans is groot dat jouw caravan het snelst verkocht worden via een handelaar of (online) inkoper. Het grootste voordeel is dat je direct kan weten welke bedrag je krijgt voor jouw caravan en het geld ook snel en zelfs vaak direct ontvangt. Hou er wel rekening mee dat het bedrag dat geboden wordt voor jouw caravan door een inkoper of handelaar niet de beste prijs voor jouw caravan is. De tussenpartij moet namelijk ook een marge kunnen verdienen op het doorverkopen van jouw voertuig. De bekendste (online) inkopers op de huidige markt zijn OSW en Ikwilvanmijnautoaf.nl .

Verkoop via een caravanmakelaar

Professioneel, Transparant & De beste prijs

De juiste caravanmakelaar neemt het gehele verkoopproces uit handen, voert de onderhandelingen met potentiële klanten en gaat altijd voor de beste verkoopprijs in ruil voor een percentage van de opbrengst. Het is hierdoor voor beide partijen van belang tegen de beste prijs te verkopen. Een caravanmakelaar is een expert in de markt die jouw caravan op de juiste manier aanbiedt en door zijn/haar ervaring met alle randzaken rekening houdt. Een caravanmakelaar is over het algemeen zeer geschikt wanneer jij een duurdere caravan wilt verkopen en/of niet goed kunt onderhandelen.

Caravan Makelaar Verkopen Prijs
Caravan Verkopen Specialist

Verkopen via lokale specialist

Vertrouwd, Veilig & Eenvoudig

Een andere mogelijkheid is om jouw caravan (terug) te verkopen aan de lokale caravanspecialist. Vaak is dit een vertrouwd adres waar je bijvoorbeeld ook jouw jaarlijkse onderhoud hebt laten uitvoeren. Hierdoor weten zij vaak goed wat jouw caravan waard is.

Zonder tussenpartij is het voor deze caravanspecialist ook mogelijk om een betere prijs te bieden dan de handelaar en kun je extra service verwachten, zo wordt de caravan vaak opgehaald en gevrijwaard, terwijl jij meestal vrijwel direct het geld kan ontvangen.

Tip! Onderzoek naar de ervaringen bij het verkopen van een caravan

Wij hebben onze groeiende community van caravaneigenaren gevraagd naar ervaringen en tips. De grote hoeveelheid berichten, waar je soms niets van hoort, maar ook het ontvangen van onbekenden in combinatie met de betaling worden soms als teleurstellingen en risico's omschreven. Door het voorkomen hiervan wordt verkopen via een makelaar vaak aangeraden als voorkeur, ook de eindscores bevestigen dit.

Punt 1 (50% van totaalcijfer): Gemiddelde opbrengst & kosten van de verkoop
Punt 2 (30% van totaalcijfer): Veiligheid van de betaling & overdracht caravan
Punt 3 (20% van totaalcijfer): Gemak & snelheid van de caravanverkoop


In ons onderzoek (60 eigenaren en meerdere specialisten) naar de ervaringen met het verkopen van een caravan kamen enkele makelaars vaker naar voren. We hebben ons best gedaan om het voor ons gebruikers makkelijker te maken om hier informatie bij op te vragen.

Verkopen via een caravan-makelaar

Voordelen van verkopen via een caravanmakelaar

Met de professionele aanpak van de juiste makelaar is het goed mogelijk dat je, ondanks de courtage bij een eventuele verkoop Het gemiddelde percentage van de verkoopprijs is 5-8%, de beste prijs voor je caravan ontvangt. De makelaars zijn immers experts in de markt met een groot netwerk aan mogelijke klanten. Daarbij is een hoge(re) verkoopprijs hierbij goed voor beide partijen, in tegenstelling tot een inkoper of handelaar, welke baat heeft bij het bieden van een lagere prijs voor je caravan om deze met winst te kunnen verkopen.

🤝 Ben je van plan jouw caravan te verkopen?

Je aanvraag via 1Stalling aan de beste makelaars
Wij brengen je graag in contact met een professionele makelaar. Na je aanvraag zal de lokale makelaar (alleen de best beoordeelde!) contact opnemen en kan hij/zij ook vrijblijvend langskomen voor een nauwkeurige waardebepaling van de caravan. Deze waardebepaling is de perfecte manier om te weten wat jouw caravan waard is. Verder kan de makelaar je meer vertellen over het gehele verkooptraject en eventuele vragen beantwoorden.

Jouw caravan liever zelf verkopen?

Vrijheid, Gratis & Flexibel

Natuurlijk is het zelf verkopen van jouw caravan ook altijd een mogelijkheid. Je zal dan moeten beginnen met het bepalen van de gewenste verkooprijs op basis van het merk, model, bouwjaar, de algehele staat en natuurlijk eventuele opties. Vervolgens maak je de caravan goed schoon, zowel binnen als buiten, en verzamel je alle (onderhoud)facturen. Hierna is het tijd om goede foto’s te maken.

Tijd om met de juiste advertenties, verkoopsites of in je eigen kenniskring potentiële kopers te bereiken. Wij raden je aan om jouw caravan in ieder geval altijd op marktplaats te zetten, waar kampeervoertuigen altijd wel in de top 10 staan van populairste zoekopdrachten. Denk van tevoren wel na over welke informatie je bij de advertentie neerzet. Wil je gebeld worden door potentiële kopers of heeft het jouw voorkeur om per mail te communiceren? Wil je een vaste prijs ontvangen of sta je biedingen vanaf een bepaald bedrag ook toe?

Zelf verkopen geeft de meeste vrijheid en de mogelijkheid om tegen het gewenste bedrag te verkopen, mits je hiervoor genoeg tijd vrij kan maken. Reageren op berichten en bezichtigen kunnen veel uren in beslag nemen. Daarnaast is het altijd van belang om rekening te houden met een aantal belangrijke zaken zoals de vrijwaring, manier van betalen en eventuele afspraken met betrekking tot de garantie.

Tweedehands caravan worden in de meeste gevallen contant betaald, overschrijvingen zijn niet heel gebruikelijk en dienen niet gebruikt te worden zonder begrijpelijke reden. Accepteer altijd alleen overschrijvingen van te volgen transfers met bijbehorende de documentatie, dus niet via PayPal! Twijfel je over de betaling? Een makelaar van Caravan Depot voert de betalingen uit onder notarieel toezicht om mogelijke oplichting te voorkomen. Verder kan het bij de overdracht verstandig zijn om een verkoopovereenkomst op te stellen om achteraf niet met vervelende of onverwachte zaken geconfronteerd te worden.

Veelgestelde vragen bij het verkopen van een caravan

Wat is mijn caravan waard (verkoopwaarde/dagwaarde)?

De vraag “Wat is mijn caravan waard?” is een veelgestelde vraag onder de caravanbezitters. Een taxatie helpt om de juiste verkoopprijs van jouw caravan te kunnen bepalen, en kan ook helpen bij het overtuigen van de koper. De juiste waardebepaling van jouw caravan kijkt naar de aanschafprijs, waarde van vergelijke caravans, de algehele staat, maar ook naar variabelen als accessoires en uitvoering. Doordat deze informatie tegenwoordig volledig online beschikbaar is komen de huidige online waardebepalingen ook steeds dichterbij de werkelijke waarde. Wil je echter dat het taxatierapport geldig is voor de verzekering? Of dat het een sterke(re) onderbouwing vormt bij de verkoop van jouw caravan? Dan is het aan te raden om een taxatie uit te laten voeren door een ervaren caravantaxateur, welke ook rekening houdt met overige zaken zoals het uitgevoerde onderhoud en eventuele accessoires.

Op welke websites kan ik mijn caravan zelf verkopen?

Er zijn enorm veel manieren om jouw caravan aan te bieden aan potentiële kopers, hieronder de bekendste.


 • (Foto/Video)presentatie op Youtube
 • (Foto/Video)presentatie op Facebook
 • (Foto/Video)presentatie op Twitter
 • Eigen relaties
 • Kampeerzaken.nl
 • Marktplaats.nl
 • ASCfreelife.nl
 • Marktnet.nl
 • Mobiel500
 • 2ehands.nl
 • Speurders.nl
 • Caravans.nl

Hoe kan ik de waarde van mijn caravan verhogen?

Natuurlijk zijn het merk, model en de aanwezige accessoires van belang, maar voor de rest is de waardebepaling van jouw caravan voornamelijk afhankelijk van de algehele staat van het voertuig. Periodiek onderhoud zorgt ervoor dat jouw caravan zijn waarde behoudt. Door de caravan (jaarlijks) te laten keuren voorkom je kostbare reparaties. Verder is het van belang om terugkerende schoonmaakwerkzaamheden zoals de buitenkant, maar ook de watertank en eventuele waxlaag elk seizoen op te pakken. Bewaar altijd de facturen! Zodat de koper kan zien dat jij zuinig bent geweest op het voertuig.

Met welke caravanmakelaars werken jullie samen?

Dat wisselt, we houden de beoordelingen van diverse makelaars zo goed mogelijk in de gaten, zodat we het groeiende aantal bezoekers van 1Stalling het beste voorstel kunnen doen.

Denk je eraan om je caravan te verkopen?

Verkopen via een makelaar zonder zorgen

Verkopen via de juiste makelaar is veilig, professioneel en zonder zorgen. Zeker wanneer de makelaar een expert met veel kennis en de juiste connecties in de markt is. Via ons platform helpen we je graag om direct in contact te komen met een professionele makelaar uit jouw regio. Zij kunnen de verkoop volledig uit handen nemen, van het onder de aandacht brengen tot de bezichtigingen en de financiële transactie onder notarieel toezicht. Meer weten? Hier kan je meer lezen.

1. Jouw aanvraag

Ontdek waarom caravanbezitters kiezen om te verkopen via een makelaar. Doe gemakkelijk een aanvraag om meer informatie te ontvangen en een bespreek een waardebepaling (op locatie) met de beste makelaars.

2. Vrijblijvende waardebepaling

Een van de best beoordeelde makelaars uit de regio neemt contact op om een afspraak te maken. De caravanmakelaar bespreekt het hele verkooptraject en beantwoordt al jouw vragen. Ook kan de makelaar je caravan taxeren.

3. Bespreken mogelijkheden

Op basis van alle specificaties en kenmerken adviseert de makelaar voor welke prijs je caravan het beste kan worden aangeboden. Hierna is het aan jou om te bepalen of je het ziet zitten om de volgende stappen te maken.