De caravan wegen

Voorkom onnodige ongelukken en reparatiekosten door na te gaan wat het maximale toegestane gewicht is van jouw caravan.

Hoe werkt huren bij 1Stalling?

Hoe de caravan wegen? Ga veilig op reis door eerst zelf je caravan te wegen!

Wanneer je op vakantie gaat, neem je naast de standaard kampeeruitrusting natuurlijk van alles mee. Het is voor je eigen veiligheid belangrijk om rekening te houden met de maximale belading van zowel de caravan als de auto. Door onderstaand stappenplan te volgen kom je er erachter hoeveel jouw caravan maximaal mag wegen.

Stap 1: De maximale belading van de auto

Veel vakantiegangers houden zich bezig met het maximale gewicht van de te trekken caravan, het gevaar van een zwaar beladen auto wordt vaak vergeten. Uitgebreide tests door de ADAC (De Duitse ANWB) met een te zwaar beladen personenauto laten zien dat door een teveel aan gewicht de ESC een stuk minder goed werkt, waardoor slingerbewegingen al snel zorgen voor gevaarlijke situaties.

Neem dus geen onnodig risico en houd je aan het maximaal toegestane gewicht, bepaald door de fabrikant van je auto. Dit staat aangegeven op het kentekenbewijs als: Toegestane max. massa (F.2). Denk eraan dat het gewicht van de inzetten ook meetelt bij het maximale gewicht van de auto, evenals de eventuele dakkoffer + inhoud.

Stap 2: Hoeveel mag mijn auto trekken?

Wettelijk mag je caravan niet meer wegen dan jouw auto volgens het kentekenbewijs mag trekken. Hiernaast zie je waar je dit terug kunt vinden. Aangezien alle caravans geremd zijn kun je naar dit getal kijken. De maximale massa AHW (geremd, O.1) is ook direct online in te zien door je kenteken in te vullen op de website van het RDW.

Let op: Dit gewicht heeft uitsluitend betrekking op hoeveel jouw auto mag trekken, niet wat je als bestuurder zelf mag. Als je alleen een B-rijbewijs in bezit hebt mag de combinatie van auto en caravan nooit meer dan 3500 kg wegen.

Stap 3: Maximale belading van de caravan

Door de caravan niet te zwaar te beladen voorkom je onnodige risico’s. Daarbij is de overbelading van caravans een veel voorkomend probleem tijdens politiecontroles. Hoeveel de caravan maximaal mag wegen kom je opnieuw eenvoudig te weten via kentekenbewijs of door de website van het RDW te raadplegen. Het gewicht dat je mee mag nemen bereken je eenvoudig door de massa rijklaar (G) van de toegestane max massa (F.1) af te trekken.

Maximale belading caravan

Stap 4: Maar pas op met het maximaal beladen van de caravan.

Want het werkelijke leeg of rijklaargewicht van de caravan kan erg verschillen met wat op het kentekenbewijs aangegeven staat. Zo zijn vanzelfsprekende zaken als het reservewiel, de krik en extra accessoires niet meegerekend. Ook is de massa rijklaar vaak bepaalt in de meest ideale situatie en mag er een marge van 5% tussen zitten door bijvoorbeeld vocht. De enige manier om het exacte aantal kilo’s te achterhalen is zelf de caravan wegen.

Neem een kijkje tussen alle artikelen

Bekijk alle artikelen