banner

Caravan waterpas zetten

Waarom de caravan waterpas zetten?

Door de caravan zowel in de breedte als in de lengte waterpas te stellen zorg je ervoor dat je s’ochtends niet wakker wordt met hoofdpijn. Ook blijft het koffiekopje staan. Of de caravan volledig waterpas staat meet je gemakkelijk door een waterpas op de vloer of dissel van de caravan te plaatsen.

Caravan waterpas zetten. In 2 stappen.

De caravan waterpas zetten doe je in 2 stappen. Eerst dien je de as van de wielen (de breedterichting) waterpas te zetten, daarna stel je eenvoudig de lengterichting in door middel van het neuswiel. Gebruik nooit de uitdraaisteunen om de caravan waterpas te stellen. De caravan is namelijk ontworpen om gedragen te worden door het onderstel. De uitdraaisteunen zijn alleen ontworpen als extra ondersteuning.

Op de camping aangekomen.

De caravan in de breedterichting waterpas zetten gaat het makkelijkst wanneer deze nog aangekoppeld is met de auto. Er zijn meerder manier om één van de wielen op te rijden, zoals bijvoorbeeld kunststof wiggen. Maar ook houten plankjes, die je normaal zou gebruiken voor de uitdraaisteunen, werken prima.

Let op!

Rij altijd achteruit de wig/verhoging op. Moderne caravans hebben namelijk een terugrijautomaat / oplooprem.

De caravan waterpas zetten nadat deze is afgekoppeld.

Wanneer er te weinig ruimte is om de caravan voor het afkoppelen in de breedterichting waterpas te stellen, is het ook mogelijk om dit na het afkoppelen te doen. Hiervoor heb je 2 opties. Het gebruik van een leveler of het met z’n 2e op de wig draaien van de caravan. In onderstaand filmpje wordt uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat.

De caravan waterpassen zetten in de lengterichting.

De laatste stap om de caravan volledig waterpas te krijgen, voer je gemakkelijk uit door het neuswiel in de fijnverstelling omhoog of omlaag te draaien. Hierna is het pas tijd voor de uitdraaisteunen. De bedoeling is dat elke steun ongeveer even zwaar wordt belast. Het is daarbij beter om de steunen niet volledig uit te draaien, maar de hoogte op te vullen met een hout plankje. Door met een plankje hout het gewicht te verdelen, voorkom je ook dat de uitdraaisteunen kunnen wegzakken in een zachte ondergrond.

Tip! ANWB Kamperen, geeft tips om de caravan waterpas te stellen.

Neem een kijkje tussen alle artikelen

Bekijk alle artikelen