Caravan in de wax zetten

Tips voor het in de wax zetten van je caravan!

Na het wassen van de caravan is het perfecte moment daar om een beschermende waxlaag op de caravan aan te brengen. Het is een klus die wat tijd kost, maar door je caravan met wax te behandelen heb je zeker meer jaren plezier van een mooie caravan.

Welke wax gebruiken voor de caravan?

Gladde wanden van aluminium of kunststof zijn het makkelijkste in de wax te zetten. Je kan bij deze wanden dan ook kiezen voor een harde wax. Een harde wax heeft als voordeel dat het over het algemeen een betere bescherming tegen weersomstandigheden geeft en een hogere glans biedt. Wanneer de caravan een gestructureerde beplating heeft dan is een harde was minder geschikt, omdat deze door de structuur lastig uitgewreven kan worden. Restjes wax kunnen achterblijven, waardoor de wand er vlekkerig uit komt te zien. Kies daarom bij een gestructureerde buitenzijde voor een vloeibare wax die als een dunne laag kan worden aangebracht. Een andere optie is het gebruik van vloeibare wax of spuitwax.

Wat is de beste caravanwax?

Wie zijn/haar caravan wel eens in de wax heeft gezet, heeft waarschijnlijk al gemerkt dat er honderden merken en types wax te krijgen zijn. Wat de beste wax is? Dat verschilt per caravan, maar heeft ook zeker te maken met persoonlijke voorkeur en manier van aanbrengen. In plaats van je een product te verkopen, geven we je graag enkele tips om je caravan zo goed mogelijk in de wax te zetten. Op deze manier kan je er zelf achter komen welk merk jij het prettigst vindt werken.

Caravan behandelen met harde wax

Laat de caravan na het wassen goed opdrogen en breng de juiste hoeveelheid wax aan met een schone microvezeldoek, zonder zand en vuil. Laat het een minuutje opdrogen en wrijf het daarna uit met een droge microvezel doek. Voor grotere, gladde oppervlakte, zoals het dak van de caravan kan een poetsmachine het ideale hulpmiddel zijn om de aangebrachte wax uit te poetsen. Gebruik wel altijd een excentrische polijstmachine voor minder risico op beschadigingen. Het is ook aan te raden te polijsten op een lage stand met de juiste zachte pad.

Caravan behandelen met zachte wax

Wanneer jouw caravan een gestructureerde plaat heeft is het zeer lastig om een harde wax goed aan te brengen. Een meer vloeibare wax is hiervoor aan te raden, welke na het aanbrengen, direct uitgepoetst kan worden met een zachte doek. Doordat een vloeibare wax sneller opdroogt is het verstandig om in kleinere gedeelten van ongeveer 0.5 x 0.5 meter te werken.

Let op!

Dat er bij het uitwrijven geen zand of vuil op de doek zit, om beschadigingen op de laklaag te voorkomen

Vloeibare wax caravan

De laatste optie voor een beschermende waxlaag is het gebruik van een vloeibare wax, welke dezelfde bescherming biedt als de eerder genoemde types. Het voordeel van een vloeibare wax is dat deze zeer makkelijk is aan te brengen, bijvoorbeeld met een sprayfles. Het nadeel is dat een vloeibare wax maar kort beschermt tegen weersinvloeden (enkele maanden, afhankelijk van omstandigheden). Over het algemeen geldt namelijk hoe harder de wax, hoe langer de waxlaag de caravan beschermt tegen UV-straling en vuil.

Laatste tip!

Nadat je de caravan strak in de wax hebt gezet, wil je natuurlijk het complete plaatje. De kunststof delen van je caravan, zoals de disselbak en de achterbumper, die maak je gemakkelijk schoon met behulp van een kunststofreiniger.

Neem een kijkje tussen alle artikelen

Bekijk alle artikelen
Vragen?
Stuur een WhatsApp