Caravan onderhoud

Het juiste onderhoud is bij een caravan zeer belangrijk voor de verlenging van de levensduur. Je wilt immers lang van het kamperen kunnen genieten.

Hoe werkt huren bij 1Stalling?

Caravan onderhoud - De kosten, prijzen en tips

Het juiste onderhoud is bij een caravan zeer belangrijk voor de verlenging van de levensduur. Je wilt immers lang van het kamperen kunnen genieten. Daarbij is de verkeersveiligheid natuurlijk ook een belangrijk argument. Niet met pech langs de weg komen te staan? Plan het onderhoud aan jouw caravan op tijd.

Wanneer moet ik onderhoud aan mijn caravan laten uitvoeren?

Om jouw caravan in optimale conditie te houden is jaarlijks onderhoud aan te bevelen, echter blijft dit afhankelijk van jouw situatie, de leeftijd van jouw caravan en het aantal kilometers dat je wilt maken. Onderhoud om het jaar is over het algemeen voldoende om de veiligheid op de weg te waarborgen. Informeer ook bij jouw verzekering of er een keuring of onderhoudsbeurt verplicht is om aan de dekking te voldoen.

Wat kost caravan onderhoud?

De gemiddelde kosten van een uitgebreide onderhoudsbeurt voor de caravan bedragen ongeveer € 200 tot € 250. Dit is zonder de eventuele extra kosten voor het vervangen of de reparartie van onderdelen.

Aanbod op 1Stalling
Meerdere van onze aangesloten stallinghouders bieden ook caravan onderhoud aan. Via onderstaande knop zie je gemakkelijk welke verhuurders dit zijn.


Bekijk alle mogelijkheden
Caravan Onderhoud Kosten

Uit welke aspecten bestaat een goede caravan onderhoudsbeurt?

Bij onderhoud van de caravan dient er gekeken te worden naar het onderstel, de opbouw, de banden, de electra, de gasleidingen en eventuele extra punten zoals bijvoorbeeld de mover. Wij raden aan om naar een partij te gaan die volgens een bepaalde checklist werkt, zoals een specialist voor caravanonderhoud of een BOVAG-aangesloten caravandealer. Met aantoonbaar bewijs van voorgaande onderhoudsbeurten en keuringen behoudt jouw caravan zijn waarde. Daarbij profiteert je in veel gevallen van garantie op eventuele werkzaamheden.

Welk caravan onderhoud kan je zelf doen?

Door zelf regelmatig extra aandacht aan jouw caravan te besteden is het mogelijk om met preventief onderhoud kosten te voorkomen. Hieronder de eenvoudige punten die zelf uit te voeren zijn:

 • Het schoonhouden van jouw caravan
  Vuil in combinatie met UV-straling kan de laklaag van jouw caravan aantasten, waardoor deze zijn beschermende werking verliest en er corrosie kan optreden. Het is van belang om de buitenzijde van jouw caravan goed schoon te houden. Het aanbrengen van een (nieuwe) waxlaag beschermt zeer goed tegen verdere weersinvloeden.
 • Vochtproblemen
  Tap al het water in jouw caravan af en ventileer goed door tijdens de stalling. Gebruik je een caravanhoes? Zorg ervoor dat deze van ademende stof is gemaakt en de ventilatieroosters niet zijn afgedekt voor een goede luchtcirculatie. Laat jouw caravan jaarlijks controleren op lekkages of koop zelf een vochtmeter voor een paar tientjes.
 • Ventilatie
  Een goede ventilatie is noodzakelijk voor een aangenaam leefklimaat en voorkomt vochtproblemen. Controleer regelmatig of de ventilatieopeningen bij onder andere de dissel, koelkast en kachel niet verstopt zitten met stof en vuil.
 • Rubbers en scharnieren
  De aanwezige rubbers en scharnieren van ramen, deuren en roosteren zijn in goede conditie te houden, door ze schoon tijdig schoon te maken en zo nu en dan in te spuiten met siliconenspray.
 • Handrem
  Als je de caravan voor langere tijd wegzet, zoals op de camping of in de stalling, is het beter om de banden en de handrem te ontlasten.
 • Gasleiding
  Wij adviseren de (oranje) gasslangen in de caravan te vervangen binnen ±5 jaar na het productiejaar dat staat weergegeven op de gasslang. Tussentijds is het verstandig om te controleren op eventuele scheurtjes en geknikte slangen direct te vervangen. Het is verstandig de drukregelaar van de gasflessen te vervangen na maximaal 10 jaar.
 • Leeftijd banden controleren
  De banden van jouw caravan verslijten vrijwel nooit door het rijden, daarvoor worden de banden te weinig gebruikt. Ze verouderen natuurlijk wel en na ongeveer 6 jaar zullen kleine droogtescheurtjes ontstaan. Hierdoor neemt de kans op klapband toe. Aan de hand van de DOT-code op de zijkant van jouw band achterhaal je de leeftijd. DOT4316 betekent dat jouw band geproduceerd is in week 43 van 2016.

Neem een kijkje tussen alle artikelen

Bekijk alle artikelen