Caravan verkopen tips

Ik wil mijn caravan verkopen - Wat kan je verwachten?

Een ‘te koop’ bord achter het voorraam, een advertentie in kampeertijdschriften of toch zelf verkopen via Marktplaats? Er zijn veel verschillende manieren om jouw caravan te verkopen. Vanuit onze groeiende community van kampeerders hebben wij ondertussen vaak de vraag gekregen voor tips over het verkopen van een caravan. De teleurstelling die wij vaak horen is de grote hoeveelheid biedingen waar je vervolgens niets meer van hoort, maar ook het ontvangen van onbekenden in combinatie met de betaling en overschrijving kunnen risico's zijn. Wij bij 1Stalling zijn samen met onze huurders en specialisten uit de markt op zoek gegaan naar de beste manier en overige tips om jouw caravan te verkopen.

Hoe verkoop je een caravan?

Er zijn veel verschillende mogelijkheden om jouw caravan te verkopen, welke manier het beste bij jou past? Daar kom je gemakkelijk achter door de volgende vragen te beantwoorden.

  • Heb je genoeg tijd om de caravan zelf te verkopen en vind je het niet erg om hiervoor moeite te doen?
  • Ben je ervan overtuigd dat je de juiste prijs kan bepalen voor de caravan, over de prijs kan onderhandelen, maar ook doorhebt wanneer de koper fraude wilt plegen met bijvoorbeeld de betaling?
  • Wil je het geld direct hebben of ben je bereid langer te wachten om een betere prijs voor jouw caravan te ontvangen?
Heb je alle vragen met ‘Ja’ beantwoord? Dan denk je er waarschijnlijk over na om jouw caravan zelf te verkopen. Wanneer je vraag 1 en/of 2 met ‘Nee’ of ‘Misschien’ hebt beantwoord is een caravanmakelaar de beste keuze. Heb je het geld direct nodig? Dan is een (online) inkoper/handelaar een mogelijkheid.
Tip bij het verkopen van jouw caravan

Een caravanmakelaar werkt vaak op basis van bemiddelingskosten (vaak in de vorm van een % van de verkoopprijs). Een campermakelaar heeft hierdoor belang bij een hogere verkoopprijs van jouw caravan. Een (online) inkoper/handelaar daarentegen heeft baat bij het bieden van een zo laag mogelijke prijs voor jouw caravan.

Caravan zelf verkopen - De meeste vrijheid

Wanneer je jouw caravan zelf verkoopt is de eerste stap het aanbieden van jouw caravan via een of meerdere advertenties, verkoopsites of in je eigen kenniskring. Maak je caravan schoon, zorg dat je goede foto’s maakt en bepaal de juiste verkoopprijs. Wij raden aan om jouw caravan in ieder geval op marktplaats.nl te zetten, waar caravans in de top 10 staan van meest populaire zoekopdrachten. Het is wel van belang om van tevoren na te denken welke informatie je bij de advertentie neerzet. Wil je gebeld worden door potentiële kopers of heeft het jouw voorkeur om per mail te communiceren? Wil je een vaste prijs voor jouw caravan ontvangen of sta je biedingen toe? Wanneer jullie er samen uit zijn gekomen en er betaald is, dan is het belangrijk dat de caravan bij een kentekenloket de caravan op de nieuwe naam wordt overgeschreven. Het is verstandig om zelf het vrijwaringsbewijs te bewaren, waarmee je kan aantonen dat de caravan niet meer jouw bezit is.

Caravan verkopen aan een (online) inkoper – De snelste oplossing

Jouw caravan verkopen kan ook via een (online) inkoper of handelaar. Het grootste voordeel is dat je direct het geld ontvangt. Hou er wel rekening mee dat de inkoopprijs voor jouw caravan van een handelaar of inkoper niet de beste prijs is die jij voor jouw caravan zou kunnen ontvangen. Deze partij moet namelijk ook nog een marge kunnen verdienen op jouw voertuig. Enkele bekende inkopers zijn bijvoorbeeld OSW en Verkoopjecaravan.nl.

Caravanmakelaar – De beste prijs

Een goede caravanmakelaar neemt het volledige verkoopproces van jouw caravan uit handen, voert de onderhandelingen en verkoopt jouw caravan voor de beste prijs. Wij van 1Stalling raden Caravandepot aan. Caravandepot onderscheidt zich van de andere spelers in de markt door een professionele, open en transparante manier van werken.


Meer informatie
Caravan verkopen met makelaar

Overige tips om jouw caravan te verkopen

Verkoop jouw camper in het voorjaar

Na het vakantieseizoen wordt vaak besloten om het volgende jaar niet opnieuw met de caravan weg te gaan en deze dus te verkopen, zodat de caravan ook niet opnieuw de stalling in hoeft. Dit zorgt ervoor dat het aanbod op markt is groot en de prijzen hierdoor liggen. Het beste moment om een caravan te verkopen is in het voorjaar, wanneer mensen enthousiast zijn om te gaan kamperen en er meer vraag is dan aanbod.

Caravankeuring

Je geeft potentiële kopers een gerust gevoel door een overzicht te bieden van de afgelopen onderhoudsbeurten en eventuele reparties. Zorg ervoor dat mankementen opgelost zijn om wanttrouwen te voorkomen. Ga gelijk even na of alle bewegende delen goed gesmeerd zijn, zoals bijvoorbeeld de uitdraaisteunen.

Opgeruimd staat netjes

Is jouw voertuig klaar voor de verkoop? Wij raden aan om te beginnen met het grondig schoonmaken van jouw caravan. Een schone caravan zorgt nu eenmaal voor hogere biedingen en kan net het laatste duwtje zijn voor de potentiële koper. Ook zal de prijs van jouw caravan een stuk hoger liggen wanneer je de dagwaarde gaat bepalen.

RDW Vrijwaring

Wanneer jouw caravan meer weegt dan 750kg is het noodzakelijk om het kenteken over te schrijven op de nieuwe eigenaar. Overschrijven kan bij een kentekenloket, RDW-balie of eventueel online met controle op basis van een DigiD. Wanneer je het voertuig niet overschrijft, blijf je verantwoordelijk voor bijvoorbeeld bekeuringen. Het is van belang dat je de caravan pas meegeeft wanneer je het vrijwaringsbewijs hebt ontvangen van de koper.

Bepaal de manier van betalen

Tweedehands caravans worden in de meeste gevallen contant betaald, overschrijvingen zijn niet heel gebruikelijk en dienen niet gebruikt te worden zonder goede en/of begrijpelijke reden. Accepteer alleen overschrijvingen van te volgen transfers met bijbehorende de documentatie en vraag hierbij eventueel een kopie van een identiteitsbewijs van de koper. Twijfel je over de betaling? Een campermakelaar als Caravandepot voert de betalingen vaak uit onder notarieel toezicht om oplichting te voorkomen.

Zet uw verkoopafspraken op papier

Het kan bij de overdracht verstandig zijn om de nieuwe eigenaar een checklist of verkoopovereenkomst te laten ondertekenen om achteraf niet met vervelende of onverwachte zaken geconfronteerd te worden.

Neem een kijkje tussen alle artikelen

Bekijk alle artikelen
Vragen?
Stuur een WhatsApp