banner

Camper parkeren op straat

Mag ik mijn camper bij huis op de openbare weg stallen?

De vraag of de camper aan de openbare weg geparkeerd mag blijven staan zal bij veel kampeerders wel eens naar boven gekomen zijn. Het op straat laten staan van de camper kan zo zijn voordelen hebben. Je hebt hierdoor namelijk ruimschoots de tijd om de bagage in te laden, de camper nogmaals uit te zuigen en eventuele reparaties uit te voeren voordat je vertrekt. Zeker wanneer je 2x snel achter elkaar weggaat, kan het naar de stalling brengen gezien worden als onnodig.

Maar is het toegestaan op de camper voor langere tijd op de openbare weg te stallen? In onze blog hebben wij het voor je uitgezocht. Hieronder leggen wij alle regels graag aan je uit.

Je camper voor de deur op straat parkeren

Mag dit? Dat ligt aan de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) van de gemeente, waar de meeste gemeenten het voorstel APV van de Vereniging Nederlandse Gemeenten volgen. Hierin staat dat je de camper maximaal drie dagen op de openbare weg mag stallen. Het kan echter wel zo zijn dat een gemeente en kortere of langere (tot 7 dagen) periode heeft opgenomen in de APV. Met de term ‘openbare weg’ worden naast de rijweg, ook de pleintjes, parkeerplaatsen, plantsoenen, passages en stoepen bedoeld.

Enkele gemeenten hebben in de APV de toevoeging opgenomen dat campers langer dan 6 of breder dan 2,4 meter helemaal niet in de bebouwde kom geparkeerd mogen worden. Deze moeten dan geplaatst worden op een parkeerplek die ook geschikt is voor vrachtwagens.

Het omzeilen van de 3-dagen APV Regel

Over het algemeen handhaven de meeste gemeenten de 3-dagen opgenomen in de APV niet heel strikt, echter dienen zij wel te handelen na een klacht van een buurtbewoner. Wie het in de APV opgenomen termijn overschrijdt, krijgt meestal eerst een waarschuwing, voordat er over wordt gegaan tot een boete. Het verplaatsen van de camper brengt hier geen verandering in. De gemeente zal in dat geval de tijdsperiode van 3 dagen handhaven, ongeacht de plek of verplaatsing.

Camper op eigen terrein stallen

Ik neem aan dat als ik de camper op mijn oprit zet, ik hem zo lang als ik wil mag laten staan? Je zou inderdaad denken dat er op eigen terrein andere regels gelden. Dit is echter niet het geval indien de caravan vanaf de openbare weg te zien is.

Maar hoe lang mag de camper dan op mijn eigen oprit staan? Als buren zich er niet aan storen, waarschijnlijk zo lang als jij dat wilt. Bij een hinder of een klacht geldt wel weer dat het termijn in de APV bindend is. Wanneer je een mogelijkheid hebt om de camper op eigen terrein uit het zicht, of zogezegd achter de ‘achtergevelrooilijn’ te plaatsen mag je hem natuurlijk zo lang laten staan als jij wenst.

Camper op eigen terrein

En wat nu als ik mijn camper dagelijks gebruik?

Wanneer je de camper alleen gebruikt als recreatievoertuig betaal je per kwartaal slechts 25% van de totale wegenbelasting en is de APV leidend. Wanneer de camper ook gebruikt wordt als een dagelijks vervoermiddel, en de 100% wegenbelasting wordt betaald, dan mag de camper wel gewoon op de weg geparkeerd blijven staan. Hiervoor moet je wel aan kunnen tonen dat je de camper gebruikt als dagelijks vervoermiddel.

Camper op straat of toch naar de camperstalling?

Kort samengevat, wanneer je jouw camper op de openbare weg parkeert, gaat de gemeente meestal niet streng om met de ‘3-dagen regel’ uit de APV. De meeste buren zullen het ook niet erg vinden als de camper een week voor de deur staat. Wel neemt de kans op klachten natuurlijk toe als de camper langdurig en hinderlijk geparkeerd staat op de openbare weg. In dit geval is de gemeente verplicht te handelen. Om eventuele problemen te voorkomen en een goede relatie met de buurtbewoners te waarborgen, is het verstandig om het termijn dat de camper op staat geparkeerd staat kort te houden.

Wanneer jouw camper niet zonder hinder in de straat geparkeerd kan worden, is het een idee om deze in een stalling te plaatsen. De prijzen zijn afhankelijk van de plaats en het type stalling, maar starten al bij ongeveer € 150 per jaar. Het voordeel is dan natuurlijk wel dat je camper veilig, schoon en droog staat, wat de levensduur aanzienlijk ten goede komt.


Bekijk alle stallingen in de buurt

Neem een kijkje tussen alle artikelen

Bekijk alle artikelen