Wat is mijn caravan waard?

Bekijk hier meer informatie over de waarde van jouw caravan en bereken gemakkelijk online de dagwaarde van jouw caravan.

Hoe werkt huren bij 1Stalling?

Wat is mijn caravan waard?

De vraag “Wat is mijn Caravan waard?” is een veelgestelde vraag onder de caravanbezitters. Een taxatie is noodzakelijk om de juiste verkoopprijs van jouw caravan te kunnen bepalen, maar voorkomt ook problemen met de waardebepaling en uitbetaling in het geval van onvoorziene schade. Als laatste kan een taxatie van de caravan gebruik worden om onder- of oververzekering te voorkomen. Wanneer jouw caravan getaxeerd wordt, dan geeft dit duidelijkheid over de dagwaarde (ook wel bekend als vervangingswaarde) op een specifiek moment.

Hoe bereken/bepaal ik de huidige waarde van mijn caravan?

De juiste waardebepaling van jouw caravan kijkt naar de aanschafprijs, waarde van vergelijkbare caravans, de leeftijd, maar ook naar variabelen als kleur en uitvoering. Doordat deze informatie tegenwoordig volledig online beschikbaar is komen de huidige online waardebepalingen ook steeds dichterbij de werkelijke waarde. Wil je echter dat het taxatierapport geldig is voor de verzekering? Of dat het een sterke(re) onderbouwing vormt bij de verkoop van jouw caravan? Dan is het aan te raden om een taxatie uit te laten voeren door een ervaren caravantaxateur, welke ook rekening houdt met overige zaken zoals het uitgevoerde onderhoud en eventuele accessoires.

Let op!

Een online taxatie is niet voldoende voor jouw verzekeraar bij diefstal of schade aan jouw caravan, een taxatie door je eigen verzekeraar of een goedgekeurde en onafhankelijk partij is hiervoor verplicht. Een online taxatie is wel een goed hulpmiddel om vast te stellen wat jouw caravan waard is wanneer je deze wilt verkopen. Een eerste indicatie is ook altijd gemakkelijk vast te stellen door vergelijkbare kampeerauto's op te zoeken op bijvoorbeeld Marktplaats.nl en Camperscaravans.nl.

Hoe kan ik de dagwaarde van mijn caravan verhogen?

De waardebepaling van jouw caravan is voornamelijk afhankelijk van de algehele staat van het voertuig. Periodiek onderhoud zorgt ervoor dat jouw caravan zijn goede staat en waarde behoudt. Door het kampeervoertuig (jaarlijks) te laten keuren voorkom je kostbare reparaties. Verder is het van belang om terugkerende schoonmaakwerkzaamheden zoals de buitenkant van jouw caravan, maar ook de watertank elk seizoen op te pakken. Wanneer je onderhoud laat uitvoeren, bewaar dan ook altijd de facturen! Zo ziet jouw koper ook dat je zuinig bent geweest op het voertuig, dit is zeker van belang als je van plan bent particulier te verkopen.

TIps voor om een caravan te verkopen

Een ‘te koop’ bord achter het voorraam, een advertentie in een kampeertijdschrift of toch zelf verkopen via Marktplaats? Er zijn veel mogelijkheden om jouw caravan aan te bieden in de markt. Wij hebben onderzoek gedaan naar alle verschillende mogelijkheden en geven je graag aan wat je kan verwachten en daarnaast tips om op te letten als je van plan bent om jouw caravan te verkopen.


Meer lezen over caravan verkopen
Wat is mijn caravan waard

Marktwaarde of Koerswaarde? En hoe belangrijk zijn accessoires?

De bekende lijsten, zoals bijvoorbeeld de koerslijsten van de ANWB, worden vaak gebruikt als eerste indicatie van de waarde. Deze prijzen zijn over het algemeen iets lager dan de daadwerkelijke marktwaarde van de caravan, zeker bij populaire modellen waarvan het aanbod beperkt is of de vraag groot. Het is daarom relevanter om te kijken naar de actuele marktwaarde, oftewel wat wordt er door andere particulieren betaald voor dezelfde of een vergelijkbare caravan. Verkoopsites zoals Marktplaats.nl en Camperscaravans.nl kunnen hiervoor een goed uitgangspunt zijn.

Het belang van accessoires tijdens het bepalen van de waarde

Naast het type en de staat van de caravan hebben accessoires een grote rol in de uiteindelijk marktwaarde van jouw caravan, deze toevoegingen worden vaak niet meegenomen in de koerslijsten. Zeer populair en gunstig voor de verkoopwaarde is een ingebouwde mover om de caravan zonder moeite tot op de centimeter nauwkeurig te kunnen verplaatsen. Verder zijn een fietsenrek (wel voor elektrische fietsen) en een boiler erg geliefd en vaak zelfs verplichte eisen. Bij een tweedehands caravan doen voortenten en luifels het altijd goed. Specialistische opties zoals een airco zijn relatief duur, maar voegen niet voor elke koper veel waarde toe.

Neem een kijkje tussen alle artikelen

Bekijk alle artikelen