Caravan parkeren op straat

Je caravan op straat (openbare weg) of in de woonwijk parkeren, mag dat? Wij zochten voor je uit hoelang de caravan op de openbare weg gestalt mag blijven staan.

Hoe werkt huren bij 1Stalling?

Mag ik mijn caravan thuis op de straat (openbare weg) laten staan?

De vraag of jouw caravan in de straat of aan de openbare weg mag blijven staan zal bij iedereen die een caravan heeft wel eens naar boven gekomen zijn. Het “eventjes” laten staan van de caravan heeft namelijk veel voordelen. Dicht bij huis heb je genoeg tijd om de spullen in te laden, eventuele reparaties uit te voeren en de caravan nog eens goed schoon te maken. Maar ook als je snel achter elkaar weggaat kan de caravan op straat laten staan veel tijd besparen. Of het toegestaan is om jouw caravan in de straat te laten staan? Wij leggen alle regels graag aan je uit.

Hoelang mag je de caravan voor de deur in de straat parkeren?

Of jouw caravan voor de deur mag blijven staan ligt aan de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) van de gemeente waar je woont. De meeste gemeenten zullen echter het voorstel APV van de vereniging van de Nederlandse Gemeenten volgen. Hierin staat dat jouw caravan niet langer dan drie dagen op de openbare weg mag staan, waarbij met de openbare weg de rijweg, parkeerplaatsen, stoepen, passages en plantsoenen waar iedereen gebruik van mag maken worden bedoeld. Het kan echter zijn dat jouw gemeente en kortere of langere periode tot maximaal 7 dagen heeft opgenomen in de geldende APV.

Algemene Plaatselijke Verordening voor grotere caravans

Daarnaast zijn er gemeenten die in de APV de toevoeging hebben staan dat caravans langer dan 6 of breder dan 2,4 meter niet in de bebouwde kom geparkeerd mogen staan. Deze caravans moeten in dat geval geplaatst worden op plekken die ook geschikt zijn voor vrachtwagens.

De caravan voor een langere tijd op straat laten staan?

De meeste gemeentes handhaven niet heel strikt op na levering van het aantal dagen opgenomen in de APV, tenzij er klachten van bewoners binnenkomen. In dat geval zal er verplicht gehandeld moeten worden, waarbij je meestal eerst een waarschuwing krijgt, waarna er over gegaan kan worden tot een boete van ongeveer €90. Ga je hier verder niet op in? Dan wordt je caravan uiteindelijk weggesleept en de kosten op jou verhaald. Jouw caravan verplaatsen naar een andere deel van de straat brengt hier geen verandering in. De gemeente kan in dat geval de vastgelegde periode handhaven ongeacht de plek.

Caravan op straat parkeren

Caravan op eigen terrein laten staan

Als je de caravan op jouw eigen terrein zet, kan je deze dan zo lang als je wilt laten staan? Dat zou je in eerste instantie denken, maar hoeft niet altijd zo te zijn als de caravan vanaf de openbare weg zichtbaar is.

Hoelang mag jouw caravan daar dan wel staan? Als de buren zich er niet aan storen, dan waarschijnlijk zo lang als je wilt. Bij hinder of een binnenkomende klacht geldt wel dat het termijn in de APV bindend is. Tenzij jouw caravan uit het zicht op eigen terrein (of achter de ‘achtergevelrooilijn’) staat, in dat geval mag je caravan daar zo lang als je wilt blijven staan.

Caravan voor de deur parkeren of naar de stalling?

Kort samengevat, zullen de meeste buren het niet heel erg vinden als jouw caravan af en toe een weekje voor de deur staat. Dit zal in veel gevallen dan ook wel kunnen omdat er door gemeentes niet streng gehandhaafd wordt op de APV. Wel neemt de kans op klachten natuurlijk toe als jouw caravan langdurig of hinderlijk geparkeerd staat in de straat of op een parkeerterrein. Om mogelijke boetes te voorkomen en een goede relatie met de buurt te behouden kan het verstandig zijn om de caravan niet te lang in de straat te parkeren.

Wanneer het niet mogelijk is om jouw caravan voor langere tijd dicht bij het te parkeren is het een goed idee om op zoek te gaan naar een passende stalling. Natuurlijk zijn hier kosten aan verbonden, maar afhankelijk van de plaats en het type locatie zijn er al uitstekende plekken vanaf ± € 150 per jaar. Jouw caravan staat in dat geval veilig, schoon en droog. Een bijkomend voordeel van een binnenstalling t.o.v. voor de deur is dat het de levensduur van je caravan ten goede komt!


Bekijk het volledige aanbod

Neem een kijkje tussen alle artikelen

Bekijk alle artikelen