Bandenspanning caravan

De juiste spanning voor de banden van jouw caravan is zeer belangrijk! We geven je graag tips over de hoeveel bar en meer.

Hoe werkt huren bij 1Stalling?

Waarom is de bandenspanning belangrijk voor het rijden met de caravan?

Met de juiste bandenspanning rijd je veiliger, verbruik je minder brandstof en wordt onnodige slijtage voorkomen. Van essentieel belang dus! Caravanbanden worden immers ook zwaarder en anders belast dan de banden van een auto. Wat is de beste bandenspanning voor jouw caravan? En waar moet je nog meer op letten? In deze blog vertellen we je er graag meer over en geven we tips, ook voor in de stalling.

De beste bandenspanning voor in de banden van jouw caravan

De ideale bandenspanning voor jouw caravanbanden is te vinden op de wielkast van de caravan of in het instructieboekje. Ook hangt er bij de bandenspanningspomp vaak een extra tabel voor caravans. De genoemde bandendruk geldt altijd bij koude banden aangezien de druk zal oplopen als er met de caravan gereden wordt en de lucht in de banden warm wordt. Heb je toch veel kilometers afgelegd? Vul de banden van jouw caravan dan met minimaal 0,3 bar extra dan het opgegeven advies.

De beste spanning is dus afhankelijk van het type band onder jouw caravan. Mocht je er echt niet achter kunnen komen, doordat je niet weet welke banden de vorige eigenaar onder de caravan heeft gemonteerd? De vuistregel bij onder andere de ANWB is ±3 bar voor doorsnee caravanbanden. Bij de zogenaamde c-banden (reinforced) is dat 3,5 tot 5 bar. Let wel op, vanaf 4,5 bar is het te adviseren om ook versterkte ventielen te gebruiken.

Juiste bandenspanning caravan

Gevaren van de verkeerde bandenspanning

De juiste bandenspanning is van belang voor de veiligheid. Bij een (te) lage bandenspanning neemt het draagvermogen van de band af en kan de band onnodig warm worden tijdens het rijden, waardoor de kans op een klapband toeneemt. Wanneer band te hard is opgepompt is er minder veercomfort en het de caravan dus meer te lijden. Een vuistregel die je vaak hoort is daardoor beter iets te hard dan te zacht, maar zeker niet harder dan op de band staat aangegeven.

Hoe controleer ik de bandenspanning van mijn caravan?

Door regelmatig de bandenspanning van jouw caravan te controleren zorg je ervoor dat je veilig op reis gaat. Wanneer je de beste bandenspanning weet is het van belang deze terugkerend te controleren, bij voorkeur nadat de caravan een tijdje stil heeft gestaan of binnen 5 kilometers wanneer de banden nog koud genoeg zijn. Dit omdat de lucht in de band uitzet bij warmte en de spanning hierdoor toeneemt. De spanning controleren kan via een bandenspanningsmeter of natuurlijk bij de meeste tankstations waar je gelijk de banden kunt oppompen.

De maximale bandenspanning in BAR of PSI

Bang dat je de maximale bandenspanning overschrijdt? Dit kan je uiteraard altijd controleren. De maximale spanning wordt namelijk standaard aangegeven op de zijkant van de band, vaak in PSI. De omrekening die je hierbij dient te gebruiken is 14.50 PSI = 1 BAR.

Let ook op de leeftijd van je banden!

Het advies is om na maximaal 6-8 jaar de caravanbanden te vervangen, omdat er in de loop van de tijd kleine droogtescheurtjes ontstaan neemt de kans op een klapband toe. Het kan zijn dat de banden er nog goed uitzien, aangezien de banden vaak veel minder gebruikt worden dan bij bijvoorbeeld een auto. De leeftijd van de banden kun je controleren via de DOT-code op de zijkant van de band. Op de band staat altijd de week en het jaar van de productie. DOT3417 betekent dat jouw band geproduceerd is in week 34 van 2017.

Leeftijd banden caravan

Overige tips over de banden van de caravan

  • Vergeet niet om ook regelmatig het reservewiel te controleren.
  • Je kunt ook thuis de bandenspanning controleren met een eenvoudige drukmeter.
  • Leg altijd wat muntgeld in de auto mocht je onderweg de banden op moeten pompen.
  • Uiteraard blijft de minimale profieldiepte van 1,6mm altijd een wettelijke verplichting.

Neem een kijkje tussen alle artikelen

Bekijk alle artikelen