banner

Oldtimer winterklaar maken

De juiste voorbereiding van je oldtimer op de winter

De Nederlandse winter, inclusief natte bladeren en strooizout, is nou niet de beste vriend van een oldtimer. Veilig & droog in de winterstalling klinkt voor ons als oldtimer liefhebbers een stuk fijner. Goed voor het behoud van je oldtimer, zodat de auto in het voorjaar weer in topconditie de weg op kan.

De juiste voorbereiding op de winterstalling is noodzakelijk om vervelende problemen aan je oldtimer te voorkomen. De periode voor de winterstalling is daarom ook een ideaal moment om wat extra aandacht aan het onderhoud te besteden. Wij geven je graag enkele schoonmaak- en onderhoudstips om in het voorjaar weer optimaal van je oldtimer te kunnen genieten, na een langere tijd van stilstaan.

Interieur

Jouw oldtimer klaarmaken voor de winterstalling begint bij een grote schoonmaak van het interieur. Wat begint met het stofzuigen van de auto, waarbij het verstandig is om matten en bekleding te controleren op vochtige plekken, om roest- en rotvorming te voorkomen. Als je klaar bent haal dan de vloermatten uit de auto.

Na het compleet uitzuigen van je auto is de volgende logische stap het poetsen van het interieur. Hierbij is het van belang rekening te houden met het type materiaal. Een simpele allesreiniger is goed voor kunststof, maar leer en rubber vragen om een andere behandeling. Voor leer zijn er verschillende middelen verkrijgbaar die het leer verzorgen en soepel houden. Voor rubber is rubbercare of het vertrouwde vaseline de juist oplossing. Hiermee voorkom je dat het rubber uitdroogt en scheurt.

Nalopen exterieur

Nu de binnenkant van de oldtimer keurig schoon is, verdient ook buitenkant de nodige voorbereiding. Na de wasbeurt is het verstandig om direct de lak en tectyllaag te controleren op eventuele schade en roestplekjes. Reinig ook het carrosserie en geef hierbij zeker aandacht aan de onderzijde en de binnenkant van de spatschermen.

Wij raden u aan om de ruitenwissers na de schoonmaak eraf te halen voordat je de oldtimer naar de winterstalling brengt. Je voorkomt hiermee onnodige uitdroging van de rubbers. Heeft u een cabrio? Dan is dit ook het perfecte moment om de kap opnieuw te impregneren. Voordat je de oldtimer naar de winterstalling brengt wordt ook vaak (preventief) onderhoud uitgevoerd om de auto in topconditie te houden. In onze blog vind je hier meer informatie over.

Onderweg naar de winterstalling

Voordat je de oldtimer naar de winterstalling brengt is het verstandig om op een droge dag nog een ritje te maken van ten minste 20 kilometer. Door dit ritje kan de motor op bedrijfstemperatuur komen, waardoor alle oliƫn, smeermiddelen en vloeistoffen in aanraking komen met de vitale delen. Ook laadt je hierdoor de accu goed op.

Tip

Het is verstandig om de bandenspanning te verhogen tot ongeveer 4 bar, om vervorming van de band te voorkomen. Vul de brandstoftank ook volledig om roestvorming te voorkomen.

Aangekomen bij de winterstalling

Zet je auto niet op de handrem, maar liever in de eerste versnelling om vastzittende remschoenen te voorkomen. Tijdens de winterstalling loopt de accu van je stilstaande auto langzaam leeg door zelfontlading. Dit kan problemen opleveren wanneer je van het voorjaar weer wilt vertrekken. Verwijder daarom de accu uit de auto en zorg thuis dat deze op spanning blijft. Een andere oplossing is om de accu in de stalling op een geschikte druppellader aansluiten, met als resultaat een volle accu die aanzienlijk langer meegaat.

Als laatste raden wij u aan om een autohoes te gebruiken als extra bescherming tegen stof en vuil. Wel is het belangrijk dat de hoes van een luchtdoorlatende stof is gemaak. Hou de ramen een klein stukje open en sluit de deuren niet volledig. Zo blijft het interieur goed gelucht en plakken de rubbers niet vast, waardoor deze beduidend langer meer gaan.

De juiste winterstalling

Ben je nog op zoek naar de juiste winterstalling voor jouw voertuig? Wij hebben een overzicht voor je van alle geschikte plekken in de buurt.


Bekijk het totale aanbod
right

Neem een kijkje tussen alle artikelen

Bekijk alle artikelen