Kogeldruk van de caravan

De kogeldruk bepaalt voor een groot deel het weggebruik van de caravan. Het is daarom belangrijk om de kogeldruk te meten voordat je de weg op gaat.

Hoe werkt huren bij 1Stalling?

Wat is kogeldruk?

De kogeldruk is de kracht waarmee de caravan op de trekhoud van de auto drukt. Deze kracht kan hoger of lager uitvallen door de manier waarop je de caravan belaadt. De kogeldruk op de trekhaak moet onder de maximale toegestane waarde voor de auto en/of trekhaak blijven.

Ideale kogeldruk

De kogeldruk voor het beste weggedrag ligt rond de maximale toegestane druk. Een te lage kogeldruk kan leiden tot onvoldoende binding tussen de auto en de caravan, waardoor er sneller slingerbewegingen kunnen ontstaan. De maximale druk is terug te vinden in de autohandleiding, een sticker in de kofferbak of op de trekhaak zelf. De waarde wordt vaak aangeduid als: Max. Vertical Load.

Gevolgen te lage kogeldrukKogeldruk van de caravan meten

Om de kogeldruk van de caravan te kunnen bepalen is het daadwerkelijk wegen natuurlijk de enige manier. Voor het meten van de kogeldruk zijn er verschillende (digitale) meters te koop, maar het kan ook met een gewone personenweegschaal. Hierbij is het van belang dat de caravan horizontaal staat.

Bij een personenweegschaal los je dit op door een balkje te plaatsen tussen de koppeling en weegschaal. Let wel op dat het balkje niet wegspringt. Door iets van een plankje of plaat horizontaal op de weegschaal te leggen verdeel je de kracht over een groter oppervlak, waardoor de weegschaal minder snel beschadigd raakt.

Het bereiken van de juiste kogeldruk

Bij een te lage kogeldruk is het noodzakelijk meer lading richting de dissel van de caravan te verplaatsen. Een te hoge kogeldruk is op te lossen door meer gewicht richting de as van de caravan te plaatsen. Wij adviseren in verband met de veiligheid de gasflessen wel in de disselkast te laten staan.

Let op

Veel gewicht achterin de caravan compenseren door zware objecten voor in de disselkast te leggen geeft wel de juiste kogeldruk. Echter is het zo dat veel gewicht ver van de as vandaan de caravan over het algemeen instabieler maakt. Belaad de zware spullen daarom ook zoveel mogelijk in het midden en zorg ervoor dat deze niet kunnen verschuiven.

Neem een kijkje tussen alle artikelen

Bekijk alle artikelen