Caravan wassen

Zelf je caravan wassen of naar de caravan wasstraat? In deze blog vind je alle tips om de buitenkant van je caravan op de juiste manier te reinigen.

Hoe werkt huren bij 1Stalling?

Tips om je caravan op de juiste manier te wassen/reinigen!

Het spreekt voor zich dat je caravan veel te verduren heeft. Inwerking van zonlicht, regen, zand en het verblijf onder de bomen op de vakantiebestemming. Wordt hier niks aan gedaan, dan kan het zijn dat de buitenzijde van de caravan snel achteruitgaat met kans op corrosie. Door de caravan op de juiste manier schoon te maken zorg je ervoor dat de laklaag zijn beschermende werking niet verliest, wat de levensduur van de caravan aanzienlijk ten goede komt. In onze blog geven we je graag meer tips hoe je de caravan op de juiste manier kan wassen.

Zelf je caravan wassen of naar een wasstraat voor caravans?

Vaak wordt de klus zelf uitgevoerd, maar heb je daar weinig zin in of vind je het werk fysiek zwaar? Tegenwoordig is de klus ook prima op te lossen door naar een speciale wasstraat voor caravans te gaan. Deze wasstraten reinigen de caravan met borstels die de buitenkant niet te beschadigen en zetten de caravan hierna in een nieuwe laag beschermende wax. Bij de meeste wastraten voor caravans duurt een programma ongeveer 30 minuten. In het volgende artikel kun je lezen meer lezen over deze wasstraten.


Naar de wasstraat voor caravans

Tips voor het zelf wassen van je caravan

Wanneer je de caravan liever thuis schoonmaakt is het verstandig om te beginnen met het voorspoelen van de caravan met schoon water. Nadat het ergste vuil van de caravan af is, breng je met een zachte spons of borstel de caravanshampoo aan. Let wel op! Het is aan te raden om alleen reinigingsproducten speciaal voor caravans te gebruiken, aangezien de verkrijgbare schoonmaakproducten voor auto’s hardnekkiger zijn en de kitnaden van de caravan kunnen oplossen, waarmee je de kans op lekkage vergroot. Na het aanbrengen van de caravanshampoo spuit je zonder problemen de caravan schoon met de tuinslang.

Door één zijde van de caravan tegelijk te wassen voorkom je dat het reinigingsmiddel kan indrogen en vlekken achterlaat. De kunststof ramen verdienen extra aandacht, gebruik hiervoor geen agressieve schoonmaakmiddelen en zeker geen middelen op basis van alcohol en aceton. Lauw schoon water is voldoende. Zijn de ramen erg vettig? Dan kan je het beste gebruik maken van een acrylreiniger.

Tip

Zorg bij het reinigen van de ramen voor een schone doek. Kunststof ramen zijn namelijk erg gevoelig voor krassen. Spoel de ramen daarom ook altijd eerst af met water, voordat je gaat boenen.

Hoe kun je hardnekkige vlekken op de caravan schoonmaken?

Na de wasbeurt met caravanshampoo kan het dat hardnekkige vlekken en zwarte strepen op de caravan niet helemaal verdwenen zijn. Het gebruik van polijstende/schurende machines is af te raden aangezien de laklaag van de caravan erg dun is. Hardnekkige vlekken dienen bij voorkeur behandeld te worden met de hand en een reinigingsproduct speciaal voor caravans, online te bestellen of via de speciaalzaak. Enkele bekende merken zijn: 123. ProPlus en Obelink.

Caravan wassen met de hogedrukspuit? Voorzichtig!

Voor het schoonmaken van de caravan kun je ook gebruik maken van een hogedrukspuit. Let dan wel goed op de kracht van het water en hou de spuitkop niet te dicht op de buitenzijde om beschadigingen te voorkomen. Opgeplakte logo’s, sierstrepen en bijwerkingen van de lak raken namelijk eenvoudig los wanneer de waterstraal te dichtbij wordt gehouden. Ook is het oppassen met de rubbers en kitranden van deuren, ramen en overige luiken. Wanneer mogelijk is het ook verstandig om de druk van de hogedrukspuit naar beneden bij te stellen.

De caravan in een beschermde wax zetten.

Is de caravan schoon? Dan is dit hét moment om een beschermende waxlaag aan te brengen. Het is even werk, maar helpt om jouw caravan elke vakantie weer te laten stralen. Afhankelijk van de caravan, het type stalling (overdekt of buiten) en het gebruik van de caravan kan er een keuze gemaakt worden voor een harde of zachtere wax. Meer weten over het in de wax zetten van je caravan? Wij hebben een artikel geschreven met tips en antwoorden op de veelgestelde vragen.


Hoe zet ik mijn caravan in de wax?

Neem een kijkje tussen alle artikelen

Bekijk alle artikelen