Caravanstalling Tips

Gaat jouw caravan de (winter) stalling in? Dan is een goede voorbereiding noodzakelijk. Wij geven je graag tips.

Hoe werkt huren bij 1Stalling?

Hoe je caravan stallen? 12 Tips voor het stallen van je caravan!

Bij het stallen van je caravan is het verstandig om de nodige voorbereidingen te treffen, zeker wanneer jouw caravan voor langere tijd stilstaat, zoals wanneer de caravan naar de winterstalling gaat. Door jouw caravan winterklaar te maken en op de juiste manier in de stalling achter te laten, voorkom je eenvoudig de meeste problemen. Voor het gemak hebben wij een checklist opgesteld.

De poetsbeurt na de vakantie om je caravan (winter)klaar te maken

1. Maak je caravan voor het wegbrengen naar de caravanstalling grondig schoon en haal alle voorraadkasten leeg om het bederven van voedsel en het aantrekken van ongedierte te voorkomen. Ook de buitenkant verdient een poetsbeurt. Nu haal je de vlekken nog makkelijk weg, na een lange stallingperiode kunnen ze zijn ingetrokken.


Hoe je caravan wassen?
Caravan wassen

Aandachtspunten voordat je vertrekt naar de caravanstalling

2. Tap de schoon- en vuilwatertanks af, maak hierbij de waterleidingen en kranen vrij van water.

3. Afsluiten en ontkoppelen de gasfles(sen). Let op! In de meeste stallingen moeten de gasflessen verplicht verwijderd worden, in verband met de brandveiligheid en verzekering.

4. Heb je accu in de caravan? koppel deze bij langere stallingperiodes los om hem thuis vorstvrij te bewaren en hang de accu om de 2-3 maanden aan een geschikte druppellader. Een druppellader is namelijk een goedkope manier om je accu in optimale staat te houden. Het voordeel, een accu die actief, volgeladen en onderhouden is functioneert beduidend beter en gaat jaren langer mee. Goed voor de portemonnee en het milieu dus! Wij raden aan om ook de overige batterijen van de rookmelder, klok een overige apparaten eruit te halen. Deze kunnen door een vochtige omgeving namelijk sneller gaan oxideren.

5. Controleer voordat je naar de caravanstalling gaat of alle ventilatieroosters van de caravan voorzien zijn van gaas of een roostertje, zodat via deze openingen geen muizen of ander ongedierte in de caravan kan komen.

6. Zeker tijdens de winterstalling van de caravan is het verstandig om voor een overdekte stalling te gaan. Weersinvloeden kunnen de laklaag van de caravan gemakkelijk aantasten. De caravan toch buiten stallen? Zorg er dan voor dat deze goed in de was zit. Een tijdrovende klus, maar noodzakelijk! Hier vind je onze tips voor het aanbrengen van de juiste was als beschermlaag.


Hoe je caravan in de wax zetten?

Aandachtspunten onderweg naar de caravanstalling

7. Voordat je de caravan voor een langere tijd naar de caravanstalling brengt is het verstandig om de bandenspanning te verhogen met minimaal 0,5 bar (maximaal 2 bar) om de wielen te ontlasten en vlakke stukken op het loopvlak te voorkomen.

Bandenspanning Caravan

Aandachtspunten bij de caravanstalling aangekomen

8. Plaats je caravan op een vlakke ondergrond. Vervolgens niet de handrem aantrekken, om eventuele bevriezing of het vastroesten van de handrem te voorkomen.

9. Laat de deur van de lege koelkast open om nare luchtjes te voorkomen. Verder is het verstandig om de toiletdeur en de overige kastdeurtjes te openen om te luchten.

10. Horren, verduistering, e.d. omhoog! Laat je deze de hele winterstalling naar beneden, dan zijn de veren in de horren onnodig lang uitgerekt, wat de werking niet ten goede komt.

11. De kussens op een droge plek op zijn kant zetten. Laat je de caravan in de winter toch buiten staan? Neem deze dan mee naar huis en sla ze droog op.

Laatste Tip! Je caravan is nu winterklaar.

12. Controleer je caravan (bij voorkeur samen met de stallinghouder) op eventuele schade en maak enkele foto’s. Dit kan problemen voorkomen aan het einde van je stallingsperiode! Zijn er gebreken die eigenlijk gerepareerd moeten worden? De meeste onderhoudsbedrijven hebben nu alle tijd voor je. Aankomende lente loop je misschien tegen een volle agenda en een levertijd van het onderdeel op.


Bekijk alle stallingen in de buurt

Neem een kijkje tussen alle artikelen

Bekijk alle artikelen