Hoe de caravan beladen?

Door jouw caravan juist te beladen voorkom je onvoorspelbaar weggedrag en bespaar je ook nog eens flink op de brandstofkosten, wij vertellen je hoe.

Hoe werkt huren bij 1Stalling?

Hoe de caravan beladen? Tips voor het juiste gewicht & kogeldruk

De manier waarop jij jouw caravan belaadt heeft veel invloed op het weggedrag, de veiligheid en het brandstofverbruik van de combinatie. Door jouw caravan op de juiste manier te beladen voorkom je onvoorspelbaar weggedrag en bespaar je ook nog eens flink op de brandstofkosten. De beste wegligging bereik je door onder het maximale laadvermogen van de caravan te blijven en de caravan juist te beladen voor genoeg kogeldruk.

Het laadvermogen van de caravan

Wanneer jouw caravan te zwaar beladen is vergroot je de kans op slingeren. Daarbij krijgen de banden het zwaarder te verduren, wat bij een (te) lage bandenspanning zelfs kan leiden tot een klapband. De overbelading heeft natuurlijk ook gevolgen voor de caravan zelf, die daar niet op gebouwd is. Door een constante zwaardere belading van het onderstel kunnen er scheurtjes ontstaan en/of speling op de bouten. Dit is een onnodige kostenpost die je gemakkelijk kunt voorkomen. Kortom, een caravan die het maximale toegestane gewicht niet overschrijdt is een stuk veiliger voor iedereen op de weg.

Laadvermogen caravan

Wat is het laadvermogen van mijn caravan?

Voorkom onnodige ongelukken en reparatiekosten door na te gaan wat het maximale toegestane gewicht is van jouw caravan. Door de combinatie van het maximale toegestane gewicht van de caravan en het gewicht van de caravan zonder belading, kun je nagaan hoeveel bagage je mag meenemen. Hoe kom je daar nu precies achter? Wij hebben het voor je uitgezocht in onze blog.


Hoe weeg ik mijn caravan?

Hoe bepaal ik de kogeldruk voor mijn caravan?

De kogeldruk is de hoeveelheid kracht waarmee de caravan, via de koppeling, op de trekhaak van de auto rust. Veel belading richting de dissel resulteert in een hoge kogeldruk, waardoor de caravan de achterkant van de auto iets omlaag drukt. Hierdoor hebben de voorwielen minder grip op de weg. Een (te) lage kogeldruk, doordat er bijvoorbeeld zware fietsen achterop de caravan geplaatst worden, is echter gevaarlijker omdat het de kans op slingeren aanzienlijk vergroot.

De ideale kogeldruk voor het trekken van de caravan.

De ideale kogeldruk ligt daarom rond de maximale kogeldruk, die teruggevonden kan worden in de autohandleiding, een sticker in de kofferbak of het typeplaatje van de trekhaak. In onze blog leggen we uit hoe je de juiste kogeldruk bereikt.


Hoe meet ik mijn kogeldruk?
Kogeldruk caravan

Hoe de caravan beladen?

Nadat je bepaalt hebt hoeveel belading je mee mag nemen in de caravan en op de hoogte bent van de juiste kogeldruk is het tijd om de caravan in te laden! Over het algemeen geldt dat een zwaardere auto en een lichtere caravan zorgt voor een combinatie die beter op de weg ligt, waarbij deze minder gevoelig is voor stuurbewegingen en vrachtwagens die inhalen. De caravan mag in ieder geval niet zwaarder zijn dan 75% van het gewicht van de geladen auto om te voorkomen dat de caravan oncontroleerbaar wordt tijdens een uitwijking.

Plaats zware spullen, zoals een voortent het liefst in de auto, bij voorkeur tussen de assen. Hier heeft het gewicht het minste effect op de vering. Wanneer het niet past en de spullen in de caravan moeten dan is het verstandig deze zo laag mogelijk op de grond en net voor de as te plaatsen. Hier is het belangrijk dat je het gewicht gelijk over beide wielen verdeelt. De lichte bagage, als kleding, kan natuurlijk prima in de bovenkastjes of achterin de caravan worden opgeborgen.

Tips om de caravan juist te beladen! Voordat je vertrekt..

  • Wanneer je de zware lading vervoert in het middendeel, boven de as van de caravan, heeft de caravan het minste last van stuurbewegingen. Vaak is er echter weinig opbergruimte in dit middendeel. Je zou hier inklapbare kratten kunnen gebruiken om zware bagage als boeken en levensmiddelen in op te bergen. Zet de kratten wel stevige vast door gebruik te maken van een anti-slipmat en spanbanden.
  • Neem je een of meerdere fietsen mee op vakantie? Zwaar gewicht achterin of achterop de caravan versterkt het slingereffect. Vervoer de fietsen het liefst in de caravan. Is dit niet mogelijk, dan is het verstandig deze fietsen op het dak van de auto te vervoeren of gebruik te maken van een lichtgewichte aluminium fietsendrager op de dissel. Let wel op wat dit met de disseldruk doet.
  • Het heeft geen zin om de watertank volledig te vullen. 10 liter voor een dag rijden is ruim voldoende.
  • Meet de bandenspanning van zowel de auto als caravan in beladen toestand voordat je vertrekt.

Neem een kijkje tussen alle artikelen

Bekijk alle artikelen